I den här lektionen får ni bland annat arbeta med frågan om man kan äta mat även om bäst före-datumet är passerat med en eller flera dagar. Lektionen består av en del som ni kan arbeta med i lektionssalen och en del som ni gör i köket.
Målet med lektionen är att väcka intresse för hållbar utveckling och lära sig att ta vara på rester och förstå kopplingen mellan bakterier, temperatur och hållbarhet.
Problemet formulerar ni tillsammans efter att ni tittat på filmen och inspirationsbilderna.
Film
Inled lektionen med att titta på filmen Datummärkning.
Prata om: Vad handlar filmen om, vilket problem beskrivs och vilket budskap har den?
Titta på inspirationsbilderna och diskutera frågorna.
Diskutera: Vad innebär temperaturen för bakterietillväxt?
Diskutera: Vilken betydelse har temperaturen för hållbarheten?
Nu får ni fortsätta lektionen med att reflektera vidare kring matens hållbarhet.
Fyra hörn
Er lärare ger ett påstående och du får välja i vilket hörn du vill ställa dig. Tre av hörnen har givna svarsalternativ medan det fjärde är öppet för den som har en egen åsikt.
När alla valt hörn får ni diskutera med varandra varför ni har ställt er just i dessa hörn.
Fyra hörn-frågor
Dricker du mjölken om bäst före-datumet är passerat med 1-2 dagar?
Dricker du mjölken om bäst före-datumet är passerat med en vecka?
Använder du köttfärs om bäst före-datumet är passerat med 1-2 dagar?
Tycker du att bäst före-datumet endast är en rekommendation?
Arbeta enskilt
Ska man lita mer på bäst före-datum än sina sinnen? Kan mjölk vara dålig fast bäst före-datumet inte är passerat? Skriva ner ditt svar.
Den här delen av lektionen avslutas med att du får reflektera lite på egen hand.
Skriv ner vad du kan, vill och ska göra – en aktiv handling – som bidrar till hållbar utveckling!
Tänk på att allt är bättre än ingenting till exempel att våga använda sina sinnen och titta, lukta och smaka på mjölken istället för att slänga den eller berätta för någon om hur viktigt det är att inte slänga mat.
Nu kan ni gå vidare och arbeta med nästa del i lektionen - i köket.
Start
Lektionspasset inleds med att ni pratar om hållbarhet och att våga lita på sina sinnen med hjälp av filmerna nedan.
Mackan är en enkel men samtidigt kreativ uppgift som fokuserar på pizzans historia, kultur, spara och ta tillvara etc.
Utmaningen är att ta till vara gammalt bröd och göra en kreativ och färgglad klimatmacka av överblivna råvaror och redan lagad mat. Med mjölk och frukt blir det ett utmärkt mellanmål. Grädda i ugn (250 grader) om ni är många, eller gör dubbelmackor i smörgås- eller våffeljärn om ni är få. Bred i så fall lite matfett på den understa brödskivan, och avstå tomatkrosset. Upphetta alltid maten över 70 grader när du använder rester.
Dags att börja laga mat - gå vidare till receptet för Mackan.
Exit ticket
Publicerad: 2018-05-25