I den här lektionen får ni bland annat arbeta med hur man kan laga och äta hållbar mat. Lektionen består av en del som ni kan arbeta med i lektionssalen och en del som ni gör i köket
Målet med lektionen är att väcka intresse för hållbar utveckling och att kunna göra en hållbar måltid av det som redan finns i kylskåpet genom att anpassa råvaror och mängder.
Problemet formulerar ni tillsammans efter att ni tittat på filmen och inspirationsbilderna.
Film
Inled lektionen med att titta på filmen Hållbar mat.
Prata om: Vad handlar filmen om, vilket problem beskrivs och vilket budskap har den?
Inspirationsbilder
Titta på inspirationsbilderna och diskutera frågorna.
Diskutera: Varför är det skillnad i klimatutsläpp mellan kött och vegetabilier?
Diskutera: Hur skiljer sig vattenåtgång vid produktion av olika livsmedel?
Diskutera: Kan man åka mer bil om man slänger mindre mat?
Ta ställning!
Nu får ni fortsätta lektionen med att reflektera kring olika typer av livsmedel.
Varför äter du mat? Idag handlar mat om så mycket mer än om mat för dagen. Det är mycket prat om att mat ska vara god. Men vad är god mat? Måste mat alltid smaka gott? Mat kan vara status, makt, tröst och förströelse.
Börja med att reflektera över skillnaden mellan behov och begär (till exempel kött, godis, glass) och fyll sedan i spalterna nedanför.
Det här vill jag ha |
Det här behöver jag |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
När du är klar med tabellen, gå vidare och diskutera med en kompis:
Diskutera i helklass:
Den här delen av lektionen avslutas med att du får reflektera lite på egen hand.
Skriv ner vad du kan, vill och ska göra – en aktiv handling – som bidrar till hållbar utveckling!
Tänk på att allt är bättre än ingenting, till exempel att äta vegetariskt en gång i veckan. Tillsammans kan man förändra världen!
Nu kan ni gå vidare och arbeta med nästa del i lektionen - i köket.
I den här lektionen ska vi ta vad vi har och laga mat.
I helklass
Uppgift i grupp
Skriv en inköpslista och gör fiktiva inköp om ni vill komplettera med något som inte står framme men som finns i skafferiet.
Utmaningen är att laga en kött- och rotfruktsgryta där en del av köttet ersätts med andra järn- och proteinrika livsmedel. Det går att utesluta köttfärsen helt, då är det den största mängden bönor som gäller (i receptet). Fundera över portionsstorlekar och sätt samman råvaror till en på alla sätt hållbar måltid.
Till utmaningen hör även att fixa en efterrätt av skruttig frukt. Måste frukten vara perfekt för att kunna ätas? Vad kan man göra med det som blivit defekt?
Dags att börja laga mat - gå vidare till receptet för Grytan.
Sen är det dags att göra efterrätt - gå vidare till receptet för efterrätten.
Exit ticket
Publicerad: 2018-05-25