I den här lektionen får ni arbeta med frågan om vad som är sopor och om man kan slänga ätbar mat. Lektionen består av en del som ni kan arbeta med i lektionssalen och en del som ni gör i köket.
Målet med lektionen är att väcka intresse för hållbar utveckling. När ni har arbetat med lektionen ska ni förstå skillnaden mellan mat och sopor, kunna hushålla med råvaror och skapa måltider.
Problemet formulerar ni tillsammans efter att ni tittat på filmen och inspirationsbilderna.
Film
Inled lektionen med att titta på filmen Matsvinn.
Prata om: Vad handlar filmen om, vilket problem beskrivs och vilket budskap har den?
Titta på inspirationsbilderna och diskutera frågorna.
Diskutera: Hur kommer det sig att vi köper mat och sen slänger den?
Diskutera: Vad slängdes då och vad slängs nu? Måste vi slänga så mycket?
Diskutera: Vad är det för skillnad mellan onödigt och oundvikligt matavfall?
Diskutera: Vad skulle man kunna göra för pengarna?
Diskutera: Hur kommer det sig att maten är orättvist fördelad?
Nu får ni fortsätta lektionen med att reflektera vidare kring sopor och mat.
Heta stolen
Med den här värderingsövningen får ni prata och fundera kring mat, miljö och hållbar utveckling. Det handlar inte om att komma fram till ett rätt svar, man får tycka vad man vill.
Så här går det till:
Gruppen sitter på stolar i en ring. Läraren läser upp ett påstående. Om man instämmer reser man sig upp och byter stol med någon annan som också har den åsikten.
Genom att sitta kvar på stolen kan man markera två saker; antingen instämmer man inte i påståendet eller också sätter man armarna i kors och visar att man behöver betänketid. Det bör finnas en extra stol som man kan flytta till om man är ensam om en åsikt.
Påståenden:
Skriv ner vad du kan, vill och ska göra – en aktiv handling – som bidrar till att göra världen lite bättre!
Tänk på att allt är bättre än ingenting, till exempel att äta upp maten på tallriken eller berätta för någon om hur viktigt det är att inte slänga mat. Tillsammans kan man förändra världen.
Exit ticket
Nu kan ni gå vidare och arbeta med nästa del i lektionen - i köket
Er lärare kommer att ha förberett med råvaror, förpackningar och sedlar. Observera vad er lärare gör och diskutera:
Utmaningen i den här lektionen är att förstå grunderna för matlagning, hantera potatis och purjolök samt välja tillbehör till soppan. Du får träna på att lyssna, läsa, samarbeta, välja, skala, rensa, skära, koka, sjuda och servera. Soppan är en grunduppgift med fokus på hantverket. Ta vara på allt som är ätbart när du lagar mat.
Dags att börja laga mat - gå vidare till receptet för Soppan.
Exit ticket
Publicerad: 2018-05-25