Recept efterrätten - Kräm och paj
Kräm
Gör så här:
- Ta fram allt som behövs.
- Mät upp vattnet och sockret och koka upp i kastrull med lock på.
- Skölj, rensa och skala frukten om det behövs.
- Skär frukten i bitar eller riv grovt och lägg i det kokande vattnet.
- Sänk värmen och låt frukten sjuda under lock tills den blir mjuk - max 5 min.
- Blanda under tiden redningen i en redningsbägare.
- Lyft kastrullen från den varma plattan. Ställ den säkrast i diskhon.
- Häll i redningen medan du rör en "8" ända ner i botten med en trägaffel.
- Sätt ev. kastrullen på plattan igen, rör sakta och koka en bubbla!
- Häll direkt i serveringsskål, strö lite socker ovanpå.
- Servera krämen avsvalnad som efterrätt eller med en rejäl smörgår som mellanmål!
Tips på ingredienser:
(ca 2 pers)
- Frukt, 1 stor eller 2 små
- Vatten, 2 dl
- Socker, 2 msk (beroende på hur söta frukterna och bären är)
Till redningen:
- Kallt vatten, ½ dl
- Potatismjöl, 1 msk
Ladda ner receptet som pdf.
Paj
Gör så här:
- Plocka fram allt som behövs.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smörj en liten ugnssäker form.
- Lägg bären i formen och strö över socker (och potatismjöl).
- Blanda.
- Mät upp vetemjöl, havregryn och socker och lägg i en stor bunke.
- Gör en grop i mjölhögen med decilitermåttet och häll i margarinet. Blanda sedan med en trägaffel så att det blir grynigt.
- Strö smuldegen över bären i ugnsformen.
- Sätt pajen i mitten av ugnen. Grädda i 10-15 minuter,
- tills pajen fått gyllenbrun färg. Kolla noga så att den inte bränns.
- Låt pajen svalna.
- Servera med glass eller marsansås. Pajen kan frysas.
Tips på ingredienser:
(ca 2 pers)
En paj som både doftar och smakar sommar. Godast med blåbär men äpple går också bra! Då doftar det höst … Ett litet äpple utan skal blir lagom till varje portion.
Fyllning:
- Bär eller fruktbitar, ca 2 dl
- Socker 2 msk
- Potatismjöl 1 msk (om bären är mycket saftiga)
Smuldeg:
- Havregryn 1 dl
- Vetemjöl 1 dl
- Flytande margarin ½ dl
- Socker 1 msk
Ladda ner receptet som pdf.
Exit ticket
- Nådde vi målet?
- Vad har du lärt dig?
- Har du lärt dig något nytt?
Till lektionen Mat för hållbar utveckling.