Hem

Minska matsvinnet hemma

    • Planera dina inköp – skriv inköpslista.
    • Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
    • Undvik storförpackningar av färskvaror.
    • Förvara maten på rätt sätt.
    • Laga mat på rester.

  • Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
  • Laga lagom mycket mat.
  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
  • Genomskinliga burkar i kyl och frys.
  • Ge bort till grannen om du ska åka bort.
  • Rekommenderad temperatur: Kyl +4-5°C, sval +12°C -15°C, frys -18°C. Idag har nästan ingen en sval/skafferi. Ett alternativ kan istället vara grönsakslådan i kylskåpet där det ofta är lite varmare än i övriga kylskåpet.

  • Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.
  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, tacos eller pizza.
  • Skala och hacka frukt som börjar bli dålig. Perfekt till smoothien.

Publicerad: 2018-11-01