Portionsguide till påskbordet
Portionsguiden hjälper dig beräkna mängden mat så du slipper alla rester. I guiden finns också fullt av bra hushållstips och förslag på hur du kan förnya påskbordet vegetariskt, liksom vad du kan tänka på om du ska köpa kött.
På baksidan finns portionsberäknaren som hjälper dig beräkna hur mycket du behöver köpa för att det ska räcka till alla dina gäster och heller inte bli för mycket över. Räkna till exempel med 100-150 gram kött och fisk, och 250-350 gram tillbehör. För visst är det skönt när middagen är över och du slipper stå där med en massa rester.
Ladda ner portionsguiden till påskbordet som pdf.
Tips: Gör en tvåsidig utskrift och vik på mitten så har du en färdig folder.
Vi har även en portionsguide avsedd för julbordet och stora kalasbufféer.
Bra buffétips
- Hur hungriga är gästerna? Vilken tid på dagen serveras påskbordet? På kvällen går det åt mer mat för då har man mer tid på sig än vid en lunch.
- Är det kvinnor eller män eller en blandad grupp som ska äta? Män äter i allmänhet mer än kvinnor.
- Finns det någon favoriträtt? (Gäller speciellt barn.) Om någon rätt är extra eftertraktad bör portionerna göras större.
- Lägg upp lite mat i taget, då håller den bättre och räcker längre. Det är också lättare att spara maten om den inte stått framme.
- Lägg upp maten i lagom stora skålar eller fat. Det ser mer ut om du använder små skålar eller små fat.
- Skiva kött, fisk och bröd i tunna och små skivor. Man tar hellre en gång till än sitter och tampas med samma skiva under hela påskbordet.
- Kom ihåg att förvara maten i kallt kylskåp, ca 4-5 grader, då håller den länge.
- Frys snabbt in mat som inte går åt och packa i platta paket som är lätta att tina. Det mesta går utmärkt attfrysa.
- Får man ägg kvar efter påsken går det lätt att göra en omelett av i stort sett vilka rätter som helst.